Potjes brood

 

250 gram molenbloem
7,5 gram droge gist
5 gram suiker
5 gram zout
25 gram boter of margarine
2 eieren hardgekookt
1 theelepel maan- of sesamzaad
2 nieuwe terracotta bloempotjes ø 9 cm
2 nieuwe terracotta bloempotjes ø 5½ cm
boter of margarine om in te vetten

- Doe de molenbloem met gist, suiker, zout, boter en 175 ml handwarm water in een kom en kneed het met je handen goed door elkaar. 
- Doe het zout langs de randen zodat het niet direct met het gist in aanraking komt. (Zout is 
de vijand van gist!)
- Dek de kom af en laat het deeg ca. 15 minuten rijzen.
- Leg intussen de potjes ± 10 minuten in koud water totdat er geen luchtbelletjes meer uitkomen. Dep ze droog en vet ze goed in met boter.
- Verdeel het deeg in 2 gelijke porties.
- Neem een kwart van een portie deeg, rol het tot een bolletje en vul hiermee een klein potje.
- Rol de rest van dit stuk deeg ook tot een bolletje en vul hiermee een groot potje.
- Zet een ei in het midden van het deeg van het grote potje.
- Vul op deze manier ook de andere potjes.
- Bestrooi het deeg in de kleine potjes met maan- of sesamzaad.
- Dek de potjes af met plasticfolie en laat het deeg 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Zet de potjes op de bakplaat onder in de oven en bak de broodjes in ± 25 minuten bruin.
- Laat de potjes afkoelen en zet deze leuke broodjes bij het ontbijt op tafel.

Bron: "de kinderkeuken" van Ikea

 

Klok–broodje – 10 min.

Voor 2 halve broodjes:

1 pistolet
6 pijpjes bieslook
½ citroen
1 koffielepel yoghurt
platte kaas of dressing
40 gr tonijn
½ gele paprika
2 radijsjes
peper

Snij de pistolet in twee, Snij 8 vierkantjes uit de paprika, Snij 1 radijsje in twee.

Meng de tonijn, 1 fijngesneden radijsje, de rest van de paprika (fijngesneden ) en het bieslook.

Hou 4 pijpjes bieslook apart. Meng de yoghurt, platte kaas of dressing en de peper onder het mengsel.

Pers de citroen boven het mengsel uit, roer alles om en besmeer beide helften van de pistolet met het mengsel.

Schik de vierkantjes paprika zodanig op het broodje dat ze verwijzen naar de cijfers 12, 3, 6 en 9 van een uurwerk.

Plaats de halve radijs in het midden van de klok en maak met twee pijpjes bieslook de wijzers.

Je kan zelf de tijd veranderen door het bieslook te verleggen. Zo kom je altijd op tijd!

Share |