01-05-2019 18:07

Meimarkt krijgt extra feestelijk tintje

Extra activiteiten vanwege tienjarig jubileum gerestaureerde molen

Extra activiteiten vanwege tienjarig jubileum gerestaureerde molen

Meimarkt van molen Massier krijgt extra feestelijk tintje

De jaarlijkse Meimarkt van Molen Massier, op zaterdag 11 mei, krijgt ditmaal een extra feestelijk tintje, omdat het in deze week tien jaar geleden is dat de gerestaureerde molen op de hoek Westeinde/Veldweg officieel in gebruik genomen werd. Sinds die datum, 8 mei 2009, is de oorspronkelijke korenmolen uit 1861 weer draai- en maalvaardig en zorgt een flinke groep vrijwilligers dat de molen ‘in the picture’ blijft.

De Meimarkt zelf – altijd op de zaterdag vóór Moederdag – is daar het beste voorbeeld van. Enkele tientallen vrijwilligers leveren er, elk op hun eigen manier, een bijdrage aan: van verkeersregelaars tot de mensen die pannenkoeken (van echte koemelk) en knieperties bakken, die op die dag te koop worden aangeboden. Daarnaast houden twaalf vrijwillige molenaars (van wie negen gediplomeerd, de anderen zijn in opleiding) de molen letterlijk draaiende. Als nevendoel van de renovatie kreeg de molen een recreatieve en toeristische bestemming, waarmee middelen worden verworven voor de exploitatie.

 

Basisscholen
Met de extra activiteiten rond het tienjarig jubileum mikken de vrijwilligers van de van de gerestaureerde molen op veel verschillende doelgroepen. Om te beginnen de jeugd. Voor de jongste groepen (1 t/m 3) zijn er op de basisscholen van Nieuwleusen kleurplaten uitgedeeld, die door een deskundige jury worden beoordeeld, waarna er prijsjes worden uitgereikt. In de hogere groepen meelzakjes uitgedeeld, die de kinderen zaterdag tijdens de Meimarkt kunnen komen vullen. De kunst is dat ze het meel afwegen tot 400 gram, en wie dat het beste doet, verdient eveneens een prijsje. Ieder kind dat komt kijken, krijgt in elk geval een zakje pannenkoekenmix mee, gemaakt van graan van de molen. Volwassenen kunnen zaterdag raden naar het exacte gewicht van een gedeeltelijk gevulde meelzak, die op de zolder van de molen ligt. Ook hier worden prijsjes uitgeloofd, die in een later stadium worden uitgereikt.

Die meelzak ligt niet voor niets op zolder. “Want het uiteindelijke doel is dat de mensen naar en in de molen komen kijken”, zegt molenaar Roel Kleen. “Hetzelfde geldt voor de meimarkt als geheel. Het is niet zomaar een markt, maar echt bedoeld om de aandacht te vestigen op het nut van de molen.”

‘De molen hoort bij de buurt’
De molen kan ook na tien jaar nog steeds rekenen op een trouwe groep van zo’n veertig vrijwilligers.
“In het algemeen kiezen mensen tegenwoordig vaker voor kortdurend vrijwilligerswerk, maar we mogen niet klagen”, zegt Kleen. “De molen hoort bij de buurt, en juist voor een jaarlijks evenement als de Meimarkt komen ze nog graag in actie. En hoewel de molen centraal staat, is ook het bijgebouw, De Peerdestal, belangrijk. Het is een mooie ruimte voor bijvoorbeeld kleinschalige bijeenkomsten en vergaderingen. Dat schept mogelijkheden voor het verkrijgen van inkomsten voor de molen.”

Kruiwagenrace
In de loop van de dag zijn er nog andere leuke activiteiten, zoals zaklopen op het grasveld naast de molen, een kruiwagenrace (met uiteraard eveneens prijsjes voor de snelste deelnemers) en een miniatuur dorsmachine, die in werking is te zien. Vrijwilligers geven tekst en uitleg over het slijpen van de molensteen en de maalstoel en leden van de plaatselijke scoutinggroep De Gold’n Zende organiseren verschillende activiteiten, zoals broodjes bakken boven een kampvuur.

Naast de extra activiteiten bieden zo’n dertig standhouders op het terrein rond de molen weer een gevarieerd aanbod, waaronder bloemen en planten, hobby-artikelen en handgemaakte cadeau-ideeën voor Moederdag. Er is weer een dierenhoek, een uitgebreide tweedehands boekenmarkt en een terras met muziek. De meimarkt vindt zoals gebruikelijk van 10.00 tot 16.00 uur plaats op het terrein van Molen Massier, op de hoek van de Veldweg en het Westeinde in Nieuwleusen.


Share |