Nederland Molenland

Overal in het Nederlandse landschap is de molen te zien. We zijn trots op onze molens, ze staan symbool voor de strijd tegen het water. Het zijn de poldermolens, vanaf de vijftiende eeuw in het westen en noorden gebouwd, die het land droogmaalden. Deze historische werktuigen, industriële monumenten, spreken menigeen tot de verbeelding niet alleen door hun fraaie uiterlijk, als oriëntatie in het landschap, maar ook door hun ingenieuze mechaniek.

Molen Massier

Zo’n honderd jaar geleden waren er nog 10.000 molens in bedrijf, voornamelijk polder- en industriemolens. Na de tweede wereldoorlog is de rol van de molen als productiemiddel uitgespeeld. Er zijn er nog ongeveer 1200. De economische argumenten maken plaats voor algemeen landschappelijke en historische overwegingen.
Meer dan 90 procent van de molens is beschermd als rijksmonument.
Het instandhouden van molens lijkt vanzelfsprekend, maar de moleneigenaar blijft primair zelf verantwoordelijk. De overheid geeft de noodzakelijke subsidies, omdat het onderhoud van een gerestaureerd exemplaar zo’n € 10.000,-- à € 12.000,--  per jaar kost. Deze subsidies zijn helaas niet kostendekkend. Daarom zijn wij op zoek naar donateurs, al voor een bijdrage van € 15,-- per jaar kunt u donateur worden. U mag natuurlijk altijd meer geven!

 

 

 

 

 

Wilt u ook donateur worden laat hier uw E-mailadres achter

Categorieën

Share |