Alles over molens

 

Hoe lang zijn er al molens?
In het jaar nul gebruikten mensen kleine handmolentjes om meel te maken. Later kwamen er molens waarbij dat zware malen werd gedaan door paarden, wanneer precies is niet bekend. Deze molens werden rosmolens genoemd. Een ros is een ander woord voor paard. 
Rond het jaar 1000 gingen mensen gebruik maken van water om de molen te laten draaien. Vandaar de naam watermolens. 
Maar in Nederland zijn heel weinig bergen. En alleen in de bergen stroomt het water hard genoeg om een grote molen te laten draaien. Daarom bleven de mensen zoeken naar andere manieren om de molens te laten draaien. En toen kwam de eerste windmolen.  

Waarvoor worden de molens gebruikt?

Meestal denkt men dat de molens alleen voor het malen van graan gebruikt worden, maar dat klopt niet. Er zijn ook heel veel andere soorten molens. 
Veel molens zijn korenmolens maar er zitten ook veel poldermolens tussen. De poldermolens pompen het water uit een meer of een polder. 

Ook zijn er molens die een product maken voor de industrie. Dit noem je industriemolens. Een paar voorbeelden zijn de houtzaagmolen, de papiermolen, de oliemolen, de mosterdmolen en de verfmolen. 

Hoe werkt de molen?
De energiebron van de windmolen is de wind, die het wiekenkruis aandrijft. Het wiekenkruis is bevestigd aan de bovenas. Om de bovenas is een bovenwiel aangebracht, dat met de as meedraait en de beweging overbrengt op de koningsspil, waaraan een of meerdere raderen zijn aangebracht. Deze raderen zorgen er vervolgens voor dat de maalsteen, de vijzel of het scheprad gaat draaien. 
Afhankelijk van de kracht van de wind worden de zeilen helemaal of voor een deel uitgerold. Daarna wordt de vang (de remblokken om het bovenwiel) weggehaald met de vangstok en kan de molen beginnen met draaien. 
Er moet natuurlijk wel voor gezorgd worden dat de molen op de wind gericht staat en dat doet de molenaar door de molen te kruien.

Share |