Vereniging De Hollandsche Molen

 

Nationale Molendag 14 en 15 mei 2016

Als u eens een molen van binnen wilt bekijken, dan is Nationale Molendag een prima gelegenheid. Die dagen zijn honderden wind- en watermolens verspreid over het gehele land geopend voor het publiek en meestal gratis toegankelijk.

Dit jaar valt de Nationale Molendag op zaterdag 14 en zondag 15 mei en tijdens deze dagen draaien en malen meer dan 950 molens. U bent van harte welkom op een molen bij u in de buurt. Op veel molens worden die dagen rondleidingen gegeven of worden er lekkere pannenkoeken gebakken van molenmeel. Binnenkort vindt u hier een overzicht van molens die meedoen.

Kijk voor de deelnemende molens op www.molens.nl 

 

 

Molen De Ooievaar wint BankGiro Loterij Molenprijs 2015

Geplaatst op 15-10-2015

 
Amsterdam – Op donderdagmiddag 15 oktober tijdens het Nationale Molenfeest maakte vereniging De Hollandsche Molen bekend dat molen De Ooievaar in Zaandam de BankGiro Loterij Molenprijs 2015 gewonnen heeft met 7.097 stemmen. Aan deze publieksprijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden, waarmee de oude haven met kraangang teruggebracht wordt naast de molen. Voor de BankGiro Loterij Molenprijs waren vier molenprojecten genomineerd die gezamenlijk 24.246 stemmen ontvingen. 
 
 
 
Het terugbrengen van de oude haven naast molen De Ooievaar is vooral bedoeld om de molen weer toegankelijk te maken voor een klein publiek. De molen is tegenwoordig ingeklemd tussen fabrieksgebouwen en water en niet te bereiken voor belangstellenden. Met deze haven wordt een nieuwe vrije toegang tot de molen gerealiseerd. 
 
De andere genomineerden die niet de hoofdprijs wonnen, kregen één euro per ontvangen stem. Hierdoor ontvingen De Thornsche Molen in Persingen 6.668 euro, Korenmolen De Hoop in Keldonk 5.860 euro en De Heimolen in Rucphen 4.621 euro. 
 
Het Nationale Molenfeest
Dit jaar werd voor het eerst het Nationale Molenfeest georganiseerd. Tijdens dit jaarlijkse evenement wordt de winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs bekend gemaakt. Ook krijgen tijdens het feest de molenprojecten, die het afgelopen jaar geld uit het BankGiro Loterij Molenfonds hebben ontvangen, hun cheque uitgereikt. 
 
Over de BankGiro Loterij Molenprijs en Molenfonds 
De BankGiro Loterij Molenprijs is een onderdeel van het op 15 oktober gelanceerde BankGiro Loterij Molenfonds. Met dit fonds legt vereniging De Hollandsche Molen een structurele financieringsbasis voor restauraties en onderhoud van de Nederlandse molens en het organiseren van de Nationale Molendag en de BankGiro Loterij Molenprijs. De BankGiro Loterij heeft zich voor vier jaar verbonden aan het Molenfonds.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share |