BROOD

Benodigdheden:

500 gram volkoren tarwemeel

300 cc water

10 gr zout

10 gr suiker

11 gr poedergist

1 eetlepel olie of klontje boter.


Meng in een mengkom deze ingredienten door elkaar behalve het zout. Als het redelijk gemengd is voegt u er de zout aan toe. Kneed het tot het een deeg wordt, daarna haalt u het uit de mengkom en kneed u het op het keukenblad verder, waarbij u het deeg uitrekt en weer terugvouwt.
Na ongeveer 10 minuten zal het deeg iets stugger worden, als het niet meer aan de handen kleeft, is het lang genoeg gekneed.
Leg een droge theedoek over het deegstuk en laat het 20 minuten rusten.
Na de rust de gevormde luchtbellen uit het  deeg drukken. Nogmaals afdekken met een theedoek en nu 40 minuten laten rusten. U kunt nu een bakblik invetten met boter of olie(slaolie).
Strooi wat bloem of rijststrooimeel op het  keukenblad. Leg het deeg nu hierop en druk de luchtbellen eruit. Als het vastkleeft aan het blad iets meer bloem erover strooien, en een keer omkeren. Maak er een vierkante lap van die u die opvouwt naar het model van het bakblik. Leg het deegstuk erin.
Het deeg mag nu narijzen. Ongeveer 1 uur tot 1,5 uur.
Zorg voor een tochtvrije omgeving. (bijvoorbeeld een kartonnen doos met een theedoek erover) Het mag een warme plaats zijn. Maar kamertemperatuur is warm genoeg hiervoor.
Als het deeg ongeveer verdubbeld is, kunt u het afbakken in een oven. Verwarm de oven voor op 220 C. Tijd van het bakken is dan 35 minuten. Na het bakken uit de bakvorm halen en laten afkoelen.

Bron: Molen De Hoop.

Share |