Recepten

Meelsoorten

Onze reguliere Meelsoorten zijn:  Volkoren tarwe en volkoren speltmeel, deze worden regelmatig vers gemalen. Het kan zijn dat het soms net op is.

Heeft u belang bij meel, bel dan met de Peerdestal (0529 483011) of mail naar secretariaat@molenmassier.nl, dan zorgen wij dat er versgemalen meel voor u klaar staat.


Recepten van de molenaar

Je eigen gebakken brood, vers geurend en zó uit de oven… heerlijk!
En wat te denken van die andere thuisbaksels zoals pannenkoeken, taarten of koekjes?
Speciaal voor al die “thuisbakkers” hebben wij een aantal molenaarsrecepten op een rijtje gezet.
Hieronder kunt u een keuze maken. Ook hebben we informatie over het bakken met een broodbakmachine.
De verschillende recepten kunt u stuk voor stuk uitprinten. Wel zo gemakkelijk! Klik op de betreffende categorie hieronder voor het recept.


Molen Massier Cakemix

Ingrediënten in verpakking:

Tarwebloem, suiker, vanillesuiker, bakpoeder.

Zelf nog toevoegen:      

225 gram roomboter (kamertemperatuur)

5 eieren (kamertemperatuur)

Roer de boter zacht in de keukenmachine of met de mixer. Voeg de eieren één voor één toe en mix  flink door tot een mooie gladde vloeistof. Voeg de cakemix toe en mix eerst op lage snelheid tot alles goed gemengd is en dan nog even kort op een hogere stand. Spatel het beslag in een bakblik van 30 cm en bak het ongeveer 50 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.

Prik met een satéprikker in de cake om de gaarheid te beoordelen. Komt de satéprikker er schoon uit, dan is de cake gaar.


Brood

500 gram volkoren tarwemeel

300 cc water

10 gr zout

10 gr suiker

11 gr poedergist

1 eetlepel olie of klontje boter.

 

 

 

 

Meng in een mengkom deze ingredienten door elkaar behalve het zout. Als het redelijk gemengd is voegt u er de zout aan toe.

Kneed het tot het een deeg wordt, daarna haalt u het uit de mengkom en kneed u het op het keukenblad verder, waarbij u het deeg uitrekt en weer terugvouwt.
Na ongeveer 10 minuten zal het deeg iets stugger worden, als het niet meer aan de handen kleeft, is het lang genoeg gekneed.
Leg een droge theedoek over het deegstuk en laat het 20 minuten rusten.

Na de rust de gevormde luchtbellen uit het  deeg drukken. Nogmaals afdekken met een theedoek en nu 40 minuten laten rusten. U kunt nu een bakblik invetten met boter of olie(slaolie).
Strooi wat bloem of rijststrooimeel op het  keukenblad. Leg het deeg nu hierop en druk de luchtbellen eruit. Als het vastkleeft aan het blad iets meer bloem erover strooien, en een keer omkeren. Maak er een vierkante lap van die u die opvouwt naar het model van het bakblik. Leg het deegstuk erin.
Het deeg mag nu narijzen. Ongeveer 1 uur tot 1,5 uur.

Zorg voor een tochtvrije omgeving. (bijv. een kartonnen doos met een theedoek erover) Het mag een warme plaats zijn. Maar kamertemperatuur is warm genoeg hiervoor.
Als het deeg ongeveer verdubbeld is, kunt u het afbakken in een oven. Verwarm de oven voor op 220 C. Tijd van het bakken is dan 35 minuten. Na het bakken uit de bakvorm halen en laten afkoelen.


Cake

200 gr. (gezeefde) bloem

6 gr. bakpoeder

200 gr. witte basterdsuiker

200 gr. boter

4 eieren

eventueel een snufje zout

Zet de oven op 150 gr.

Meng de eieren en de basterdsuiker, zou en het eventuele smaakje tot een lichte massa.

Voeg daarna één voor één de eieren toe, het geheel 5 minuten doorkloppen dan de bloem er beetje bij beetje door heen spatelen.

Bak de cake minimaal 1 uur, prik met een satèstokje of iets anders in de cake en kijk of hij gaar is. Komt het stokje er droog uit dan is de cake goed.


Dikke Speculaas

200 gram bloem

5 gr. bakpoeder

100 gr. boter

125 gr. donkere basterdsuiker

10 gr. speculaaskruiden

2 el. melk

zout

Kneed deze benodigheden goed door elkaar tot dat het deeg van je handen loslaat.

Neem een bakblik vet het in en rol het deeg uit een één centimeter  dik of naar eigen keuze dikker.

Zet de oven op 150 graden (hete luchtoven) andere ovens op 160 graden. Bak de koek 25 minuten.

Laat hem daarna afkoelen in de oven als je de koek iets zachter wilt hebben.

Wil je hardere speculaas hebben dan 10 minuten langer laten bakken en afkoelen in de oven


Koek met noten en pruimen

175 g gedroogde pruimen
175 g pecannoten
1 appel
100 g boter
100 g volkoren meel
100 g bloem
1 zakje bakpoeder
1 el koekkruiden
175 g bruine basterdsuiker
2 eieren
3 el karnemelk

Oven voorverwarmen op 180 graden.

Pruimen in reepjes snijden.

Pecannoten grof hakken.

Appel schillen en grof snipperen.

Cakevorm invetten. (Eventueel bodem bedekken met ingevet bakpapier.) In pannetje boter smelten.

In kom doen: boter, meel, bloem, bakpoeder, koekkruiden en suiker. Goed door elkaar roeren.

In kommetje eieren loskloppen met karnemelk. Door beslag roeren.

Pruimen, noten en appel door beslag spatelen en overdoen in cakevorm.

In midden van oven koek in ongeveer 75 min. gaar bakken.


Koek naturel 

1 zakje molenaars-kruidkoekmix
50 gram boter
1 ei
2 theelepels zout
400 ml. melk

Smelt de boter in de melk. Voeg de inhoud van het zakje kruidkoekmix toe en vermeng dit.

Het ei en het zout toevoegen en het geheel goed vermengen tot een glad beslag.

Doe nu het beslag in een beboterde cakevorm en bak het in circa 1 uur op 160 graden (gas stand 2/3) in een voorverwarmde oven gaar.


Pannenkoeken

(ong 8 stuks)

250 gram bloem
100 gram suiker
snuifje kaneel
snuifje zout
snuifje bakmeel
4 eieren
500 ml melk

Doe alles in een schaal en mix het goed door elkaar.

En dan lekker bakken!