In 1893 weet molenaar Jan Massier op een openbare veiling in het bezit te komen van de in 1861 door Willem Hendrik de Graaf gebouwde koren- en pelmolen.

In 1954, twee generaties later, is er veel veranderd ten koste van de molen. De molen bleek toe te zijn aan een grote restauratie en er moesten silo’s komen. Tot een restauratie kwam het op dat moment niet. Integendeel, Wolter Massier en zijn zoon, die op dat moment eigenaar zijn, besluiten de molen voor een deel te onttakelen.

In de daarop volgende jaren werd de stelling gesloopt, de kap verwijderd, kreeg de achterkant een nieuwe rietbedekking en werden in de molen silo’s gebouwd. In mei 1962 werd bij de gemeente Dalfsen een aanvraag voor een gedeeltelijke sloop van de molen ingediend. Pogingen van de gemeente om de molen te behouden waren tevergeefs en een verdere aftakeling volgde. Alleen de romp van de molen bleef gelukkig staan.

Daar waar een eerdere poging tot restauratie van de molen jammerlijk mislukte, is Nieuwleusen vanaf de zomer 2008 weer in het bezit van een draai- en maalvaardige molen.

 

 

 

 

Google AJAX Feed API - AJAX Slide Show Sample
Loading...
Share |